Oudste koor van Genemuiden viert 90e verjaardag

cropped-Lofstem-3Het oudste koor van Genemuiden viert op 24 oktober haar 90e verjaardag. De Christelijke Gemengde Zangvereniging De Lofstem viert dat met een jubileumconcert in de Hervormde Kerk met medewerking van De Urker Zangers. Ondertussen hoopt het ‘jarige’ koor, dat nieuwe zangers en zangeressen zich aansluiten bij De Lofstem.

Bladeren in de geschiedenisboeken van organisaties en verenigingen levert altijd vermakelijke verhalen op. “Het is niet toegestaan om lang te roken of te praten”, luidt bijvoorbeeld artikel 11 van een oud reglement van De Lofstem. “Roken doet volgens mij ook niemand meer, maar in de pauzes mogen we graag even bijkletsen…”, glimlacht voorzitter Reinier van de Pol, zelf sinds 2007 actief lid. Secretaris Klaas Heutink heeft al bijna vijftig lidmaatschapsjaren op zijn conduitestaat staan. Daarmee is hij nog lang niet het oudst dienende lid. “Henk van Dijk is in 1953 lid geworden”, zoekt Van de Pol op in de ledenlijst.

Dat was nog drie decennia na de oprichting in 1924. Koop Bakker en Albert en Lambertus van Dalfsen vonden toen de tijd rijp voor een nieuw koor. Vanaf het begin was De Lofstem gemengd en christelijk en voelden mannen en vrouwen van alle kerken er zich thuis. “Vergeet niet dat de mensen toen minder vermaak kenden. Zingen was voor veel mensen een uitje. Veel Genemuidenaren zaten bij een koor”, vertelt Heutink.

De vaders van Heutink en Van de Pol zaten bijvoorbeeld bij Melodia. “Dat was een koor dat kort vóór het begin van De Lofstem stopte. Veel leden kwamen toen bij ons koor. De repetities waren destijds nog in de oude Gereformeerde school aan de Achterweg. Later zochten de leden het Weeshuis op en daarna d’Overtoom. En daar repeteren we nog steeds iedere woensdagavond”, vertelt Heutink.

Wat opvalt is de bedrijvige geschiedenis. De Lofstem deed al snel mee aan concoursen en mocht in 1926 zelfs optreden voor de NCRV-radio. Tegenwoordig zingt het koor vooral omstreeks de christelijke feestdagen, in bejaardencentra en kerken en werkt het graag mee aan benefietconcerten. “De geestelijke inhoud is bij ons minstens zo belangrijk als de noten. Wij weten heel goed wat we zingen en dat is altijd zo geweest”, zegt Van de Pol over het karakter van De Lofstem. “En buiten dat vormen we een gezellige en hechte groep. In Cor Ploeg hebben we een fijne dirigent. Ik weet zeker dat veel mensen zich bij ons thuis zouden voelen.”

Want ondanks een trouw ledenbestand van veertig mannen en vrouwen, zou De Lofstem graag nieuwe aanwas vinden. “Vooral bij de alten, de bassen en de tenoren zou aanvulling welkom zijn. Op die manier kunnen we vol vertrouwen naar ons eeuwfeest toewerken”, glimlachten Heutink en Van de Pol.

Maar eerst nog het 90-jarig jubileum vieren. Op 24 oktober klinken vanaf 19.30 uur de klanken van De Lofstem en de Urker Zangers door de Hervormde Kerk. Vorige week is ook reeds, huis-aan-huis, een jubileumkrant bezorgd, waarin het heden en het verleden van het koor wordt beschreven.

Vrijblijvend komen kijken, luisteren en of meezingen op een repetitie kan iedere woensdag tussen 20.00 en 22.00 uur, in d’Overtoom.

 

Bron: Genemuidenactueel.nl | Gepubliceerd door Erik Driessen