2 unieke concerten met de wereldberoemde Viktor Klimenko

klimenko-1024x6831Op 16 en 17 december zal de wereldberoemde Viktor Klimenko voor 2 optredens naar Nederland komen. Op 16 december zal hij zijn medewerking verlenen aan een kerstconcert in De Opgang te Hoogeveen met het mannenkoor Adoramus onder leiding van Cor Ploeg. Op 17 december zal Klimenko zingen tijdens het kerstconcert van mannenkoor Stereo in de Bovenkerk te Kampen.

Viktor Klimenko

Viktor Klimenko werd geboren in Karelië  ( Finland) op 24 november 1942. Viktor’s ouders waren gelovig en voedden hem op in christelijke sfeer. Nadat op vroege leeftijd bij Victor artistieke talenten naar boven kwamen, nam hij als tiener al snel afscheid van het geloof. Hij had meer belangstelling voor  theater en kunst. In zijn jeugd raakte hij geïnteresseerd in de popmuziek. Na zijn afstuderen aan de middelbare school ging Viktor naar Helsinki om een carrière als acteur en muzikant te beginnen. Hij zong in restaurants, werd later toneelspeler en nam deel aan grote optredens. Hij was deelnemer aan het Eurovisiesongfestival in 1965. Na verloop van tijd brak dit leven hem op en de God van zijn ouders en voorouders greep daadkrachtig in. Na zijn bekering in de jaren ’80 werd hij een toegewijd prediker en zanger van gewijde muziek.

In vele landen werd hij uitgenodigd op religieuze bijeenkomsten en feesten. Zijn album, “Jezus is Heer” krijgt een gouden plaat-status in Finland en Zweden. Internationaal brak hij door in 1985 met het album “Jeruzalem”. Het album werd opgenomen en uitgebracht in vier versies – Fins, Zweeds, Engels en Russisch. Populaire Joodse lied zoals ‘Hava Nagila “en” Tumbalalaika ” werden door hem echte toppers. Daarnaast treedt hij veel op met de echte kozakken-liederen. Samen met Ivan Rebroff  was hij de vertegenwoordiger van de Russische ziel.

Viktor leidde zendingswerk onder de joodse emigranten  in Duitsland, Engeland en andere Europese landen. Hij zong in de meest beroemde monumentale Russissche concertgebouwen  van o.a. Moskou Novosibirsk en Odessa . In 1997 werd hij uitgenodigd naar aanleiding van  de onafhankelijkheidsdag in Oekraïne. In 2002 was er een concert (ter ere van zijn 60ste verjaardag van de zanger en 40ste verjaardag van zijn muzikale carrière in de Finlandia Hall.  Het repertoire van Viktor is breed, van o.a.  christelijk, joods tot  klassiek .

Tijdens zijn carrière als zanger heeft Viktor Klimenko 10 gouden en 2 platina platen opgenomen. Hij is ereburger van Finland.